"Studio Öis" har fenomenala tittarsiffor

Bilder från Hankins vardag

En liten "privat" föröl till Blåvitt- Malmö FF på Victoria med gubbarna...

Här agerar jag linslus på "Söndagsparty med
Fredrik och Filip" (Kanal 5) i New York...

Här är jag och GT-fotografen Anders Ylander ute på
spaningsmord i början av året. En så kallad "på plats byline"...

Att kliva in på läktaren

Resultatet av helgens kneg

Till höger ser ni "min" GT-löpsedel för söndagstidningen. Jan Hallberg (M) körde ett lite populistiskt utspel där han vill ge krogar kring Linné och Skeppsbron möjlighet att hålla öppet och servera alkohol till 05.00. Detta måste vara en populär åsikt bland yngre människor i alla fall.

När drygt 1 000 personer hade svarat på frågan "Borde fler krogar än de runt Avenyn få 05-tillstånd?" på GT.se ledde alternativet "Ja, det ökar urvalet." framför "Nej, det blir mer fylla och bråk." med 68 mot 32 procent.

I dag (söndag) bevakade jag svängdörrarna på Sagåsens flyktingförvar, motorutställning vid Tjolöholms slott och megaloppisen på Majornas gator. Inte den hetaste av nyhetsdagar men imorn blir det ändå en trippel av artiklar i tidningen. Dessutom kan ett fjärde knäck bli aktuellt, som jag gjorde klart tidigare i helgen. Men det kan jag inte säga mer om, utan ni får helt enkelt köpa GT för att se om det kommer mer eller ej...

Något av det värsta jag sett

Läs texten på polisens ryggtavla. Bakifrån. Ridå.

Panikattack som yttrar sig som likgiltighet

Jag satt och snackade med Calle "CeePeeskrokk" P (tung namedropp) i går om olika festäventyr och fick fan sedan panikångest (som yttrade sig som likgiltighet) av hela min goodie two shoes period som jag haft den senaste tiden. Sedan jag kom hem från New York har jag haft så mycket energi att jag bränt av det i komprimerade perioder - för att sedan återhämta mig jävligt länge efter dessa förbränningschocker.

I regret a lot but accept the facts of life. Det är dags att jinjanga mig själv lite, för nu ska jag snart in i den mest intensiva period av arbete, socialt umgänge, resande och tokhype, som jag haft på länge. Pallar ju inte att bli utbränd lagom till hösten. Så nu ska jag istället för den rekommenderade boten skruva upp tempot på grejer så att jag kommer springande in i den hetsiga perioden, istället för att chockas in i den från viloläge.

Hankins.seHankinse.seHankins.seHankins.se

Jag fick ett jobberbjudande serverat på guldfat i dag till hösten, men har svåt att säga bu eller bä då jag verkligen inte har tänkt så långt än. Många (speciellt en VGB-Dopeboy) går runt i nån framtidspanik och vill ha svar på vad som ska hända med ens liv och karriär. Faaaakk, det är ju en hel sommar kvar innan de där höstkänslorna ens behöver accepteras som kvalificerad ångest. Kan man inte hantera skiten - förträng den och njuuut av livet!

Hankins.seHankins.seHankins.seHankins.se

Jag har verkligen varit seg med bloggandet den senaste tiden. Känner att jag behöver fräscha upp hela det här bloggkonceptet på något vis. Kanske gå över till att enbart videoblogga? Flytta över verksamheten till min Expressen-blogg? Eller satsa krutet på att ge den här sidan ett fett lyft? Vaaaad ska man göra?

"Eight doooola"

Lögnerna om fotbollsvåldet i Göteborg

DEBATT. Polisen i Göteborg vill torrlägga stadens krogar, förbjuda ståplatser och kräva id-kontroll på arenan när det spelas allsvensk fotboll i staden. Påhejade av lokala medier får polischefer ställa vansinniga krav medan statistiken talar sitt tydliga och motsatta språk: Fotbollsvåldet på och kring arenorna inte bara minskar, utan problemet är nästan helt obefintligt.

På påskafton spelade IFK Göteborg hemmamatch mot Djurgården i fotbollsallsvenskan. Polisen tillät då Djurgårdsfansens våldsamma svans, de så kallade kategori c-supportrarna att bryta sig ut från sina egna led och passera genom områden med göteborgska barnfamiljer, pensionärer och påskflanörer. Resultatet blev slagsmål, misshandelsfall och livrädda barn. En intensiv mediedebatt anförd av stadens enda morgontidning, Göteborgs-Posten, har rasat kring "fotbollsvåld" sedan dess.

Politikerna ville därefter hålla en hearing för att förstå sig på problemet, som såg ut att vara värre än någonsin - i alla fall sett till den mediala bevakning som formade deras omdömen. Hearingen hölls igår och mest spektakulär var länsordningspolisens chef Erik Nord som gjorde ett fullständigt bisarrt utspel. Han vill nämligen:

1. Förbjuda alkoholservering på stan i samband med matcher.
2. Förbjuda ståplats på Gamla Ullevi.
3. Se till att matcherna skall spelas mitt på dagen - på vardagar.
4. Införa identitetskontroll på arenorna.

I den här hearingen där berörda parter skulle informera politikerna om sina perspektiv på fotbollsvåld så fanns det tre representanter som inte gick med på polischefernas och mediernas beskrivning av verkligheten. Noterbart är att dessa tre grupper är de som faktiskt sysslar med fotbollen till vardags: supporterpoliser, klubbarnas och supporterklubbarnas representanter. De som skriker efter drastiska samhällsförändrande åtgärder är alltså inte de som faktiskt sysslar med ämnet på en vardaglig basis.

Svenska Fotbollförbundets Disciplinnämnd bokför alla påföljder mot svenska elitföreningar i Allsvenskan och Superettan, för de fel och övertramp som begås på arenorna. Supporterklubben Änglarnas ordförande Anders Almgren har gått igenom samtliga beslut om påföljder för supporterrelaterade ordningsincidenter inne på arenorna de senaste fem åren och sammanställt dem:

        2004     2005     2006     2007     2008
Totalt 49 54 48 81 51
IFK 17 4 5 5 3
Gais 1 3 2 3 5
ÖIS - 1 - 8 1
Våld 1 3 1 0 0

Det här är alltså underlaget för den debatt som rasat i en månads tid i Göteborg. Incidenterna minskar, brott på arenorna är extremt marginellt och våldsrelaterade incidenter på svenska fotbollsarenor är om inte utplånade, så extremt ovanliga. Ändå ingår medierna och polisen en ohelig allians för att förbjuda alkoholförsäljning, ståplatser på arenorna och begär att få id-kontrollera människor som vill se på idrott. Dessa krav är helt verklighetsfrånvända.

Om polisen anser att Göteborg skulle bli en säkrare plats om krogarna förbjöds servera alkohol på fotbollens matchdagar måste man fråga sig varför inte samma argument lyfts fram kring vanliga helger? Årligen anmäls mellan 120-200 våldsbrott kring Avenyns krogstråk. Denna siffra är mer än tiodubbelt så hög som de brott som sker kring den allsvenska fotbollen i Göteborg. Borde inte den logiska följden då vara att polisen offentligt propagerar för ett förbud mot alkoholservering runt Göteborgs krogdistrikt?

Eller varför inte ställa krav på att Systembolagen i Göteborgsregionen håller stängt på fotbollens matchdagar? Det är ju trots allt lättare att under diffusa förhållanden peka på andra faktorer, som alkohol, än polisens eget arbete som katalysatorer för så kallat fotbollsvåld. Men de som till vardags lever nära fotbollen förstår nu ingenting av polischefernas märkliga krav. Från såplatssupportrar till supporterpoliser kommer tätt bilden av ett minskande våldet och av ett ökande säkerhetstänk bland fotbollsklubbarna - IFK Göteborg ökade sina säkerhetsutgifter från 200 000 (2002) till 3,4 miljoner kronor för 2009. Ändå rapporterar vissa lokala medier kring problemet som om det vore kraftigt eskalerande och som att fotbollen självt inte bryr sig om problemet.

Varför är det så här?

Supporterklubben Änglarna har från supporterpolisen Lars Rune Bohlin fått faktiska siffror kring de ingripanden som polisen gör på matchdagar när Gais och IFK Göteborg spelar. Siffrorna är inte personer som senare dömts för brott, utan de gripanden för brott utanför arenorna och på stan under matchdagar:

2007 Gripna, Publik
IFK 14, 205.370
Gais 5, 89.532
Summa 19, 294.902

2008 Gripna, Publik
IFK 5, 144.487
Gais 3, 78.369
Summa 8, 222.856

Statistiken, som inte används i mediedebatten kring det upphaussade fotbollsvåldet, visar med tydlighet att fotbollsvåld på matchdagar och omkring arenorna absolut inte är ett ökande fenomen i Göteborg. Ändå skriver Göteborgs-Posten och GT ledarartiklar med frän kritik mot att fotbollen inte tar problemet på allvar. Göteborgs-Posten fortsätter den kritiken genom att under flera veckor punktmarkera det fotbollsvåld som endast de själva verkar se som ett gigantiskt problem. Av en publik på 222 856 personer under 2008 gjorde polisen totalt 214 ingripanden, varav åtta personer greps för brott under 30 allsvenska hemmamatcher i Göteborg.

Jag skulle väldigt gärna se motsvarande statistik inte bara för vanliga helgkvällar kring Göteborgs olika krogstråk, men gärna även för det av kommunen så hyllade Göteborgskalaset (i dag Kulturkalaset) där fylla, bråk, våldtäkter och misshandelsfall årligen skjuter i höjden. Varför hörs inte krav på att krogarna skall torrläggas och att ståplats i öltälten skall förbjudas? Sådana krav vore naturligtvis fullständigt irrelevanta och malplacerade. Precis som polisens krav kring fotbollen är.

Länsordningspolisens chef Erik Nord borde nog börja med att sopa rent framför sin egen dörr. Han är nämligen chef för de nio göteborgska piketpoliser som tidigare i år stängdes av efter att ha poserat nakna med sina tjänstevapen under en fyllefest. Fotbollens representanter kanske borde kontra med att kräva torrlagda krogar när polisen skall hålla sina personalfester?

Ett stort äpple om dagen...

Oj jävlar vilken tripp till New York. Lite mindre än två veckor kändes som ett halvår, ungefär. Högt tempo och tusen olika projekt bidrog till den känslan. Staden är i varje fall en underbar plats, en smältdegel av intryck och upplevelser, en inspirationskälla för energi. Jag skulle kunna rekommendera New York till vilken person som helst, oavsett bakgrund och intressen, du kan hitta det speciella, det unika som tilltalar just dig där borta. Hade inte varit helt fel att ägna en period där i någon mer permanent form. And you never know what will happen!

Jag skulle kunna lista saker att göra, platser att besöka och upplevelser att hinna med för er bloggläsare. Men jag skippar det just nu. Det skulle ta upp en halv, kanske en hel dag - bara att skrapa på ytan till det jag vill säga. Tillbaka skall jag i alla fall och det snart...
top