Finska YLE: Elisabeth Taylor är död

MEDIEKRITIK. I september avslöjade jag här på Hankins.se hur Göteborgs-Posten slarvade med testerna av sitt publiceringsystem, vilket resulterade i att väldigt märkliga artiklar låg ute på deras websajt. Nu händer det igen, men mycket värre resultat: Finska public service Yle, skriver att Elisabeth Taylor är död.

I september berättade jag om hur dussintals totalt bisarra artiklar låg uppe på GP.se, helt öppet för läsarna. Ett exempel jag då tog var artikeln med rubriken "Hej och hå och en flaska rom"där journalistiken togs till helt nya nivåer när skribenten "Fläderbert Knypple" skrev de redan bevingade raderna:
"Den döda räven rev en annan räv.
Da da da dam dam. Da da da dam dam."
Stora Journalistpriset nästa. Senare visade det sig att Göteborgs-Posten var i en process av att byta publiceringssystem och haft haveri när medarbetarna övade sig på det nya systemet. De knäppa artiklarna hade helt enkelt råkat publiceras offentligt - av misstag.

Nu händer det igen. Men med ett mycket värre resultat. Finsk publice service-tv har en svensk avdelning och hemsida, som heter Svenska Yle. På deras websajt har de en testsida som heter Nyheter - Test. Här publicerades (länk via @taramoshizi) i dag nyheten att förre filmstjärnan Elisabeth Taylor är död (klicka på bilden till höger för en skärmdump av sidan).

Detta verkar dock vara helt felaktigt. När jag Googlar Elisabeth Taylor + dead/död/dies får jag inte upp några som helst träffar som kan verifiera nyheten. Om det hade skett, är naturligtvis inte svenska YLE de enda i världen med nyheten.

Troligtvis har Yle.fi stött på samma problem som Göteborgs-Posten gjorde i höstas, men resultatet blir naturligtvis tusen gånger värre när de - både som trovärdig nyhetssajt och som finsk public service - nu felaktigt pekar ut en offentlig person som död.

Det här är faktiskt en praktskandal.

2 kommentarer:

rollo sa...

fy fan vad pinsamt. skriver man testartiklar så är ju gp:s variant med blaj bättre i alla fall, peka ut folk som döda är ju rent ut sagt förjävligt!

Pelle sa...

Det är ju också skandal att Markus Hankins agerar Gud och byter kön på Elizabeth Taylor:

"förre filmstjärnan Elisabeth Taylor"

top