Här är Pink-tumultet ni aldrig fick se

JOURNALISTIK. I veckan är Pink i Göteborg, så vi på tidningen har naturligtvis bevakat hennes offentliga framträdanden för att rapportera om dem i tidningen. Det går alltid att diskutera hur intressant detta är, men på nöjessidorna i en tidning är det naturligtvis av högsta relevans. Speciellt i och med att hon är konsertsommarens största dragplåster - som förväntas dra 30 000 till Ullevi i kväll.

Nog sagt om det.

I onsdags fick Kai Martin, nöjesbossen på GT ett bra tips om att Pink var på väg till Göteborg - direkt efter konserten i Helsingfors samma kväll. Naturligtvis höll vi då koll på henne, fick de enda bilderna på när hon landade på Landvetter, luskade snabbt ut vilket hotell hon skulle bo på där vi fick de enda bilderna på ankomsten till hotellet (Avalon) och så bevakade vi när hon satt i hotellbaren på bottenvåningen på samma hotell.  

Allt det var vi helt ensamma på i GT på torsdagen.
Nog sagt om det, igen.

Den sistnämnda bevakningen, på när Pink satt i hotellbaren är det intressanta i sammanhanget. Jag och en fotograf stod nämligen ute på gatan och bevakade vad som pågick inne i baren, genom glasrutorna på hotellets bottenvåning. Avståndet till Pink var drygt 20-25 meter. Efter en stund fick popstjärnan syn på fotograf-Anders, varpå hon inte alls blev nöjd. Hon skickade nämligen ut sin man, Carey Hart, för att läxa upp oss. Följande konversation utspelar sig utanför uteserveringen (ja, vi hade dessutom en uteservering mellan oss och Pink) på hotell Avalon, cirka 00.55, natten mot torsdagen:

Carey Hart: Ge fan i att fotografera oss. Klockan är 02.00. Om jag ska behöva komma ut hit en gång till blir det synd om er, för jag har ingenting att förlora.
Jag: Vad menar du? Vi har inte trakasserat er utan står på behörigt avstånd?
Carey Hart: Vad jag menar kan ni nog räkna ut själva, jag har som sagt inget att förlora, tro mig.
Jag: Menar du att du tänker komma ut och slå ner oss?
Carey Hart: Du fattar nog. Krävs det så tar jag med mig hennes (Pinks) säkerhetschef med och han är inte att leka med. Tro mig.
Jag: Så när vi står ute på en gata mitt inne i staden och försöker sköta vårt jobb hotar du oss?
Carey Hart: Ni kan plåta henne på röda mattan.
Jag: Pink går inte på röda mattan i Göteborg.
Carey Hart: Byt jobb då och ge fan i att plåta oss, kom ihåg att jag inte har något att förlora. Röda mattan säger jag.
Jag: Men kan inte hon ge oss en kort kommentar så går vi härifrån helt och hållet.
Carey Hart: Akta dig, som du kanske vet så har jag inget att förlora.

(jo, vid det här laget hade jag ju hört det ett par gånger...)

Jag: Men i Sverige är det tillåtet att fotografera på allmänna platser och vi står mitt ute på en vanlig gågata. Ärligt talat, var inte så otrevlig, vi har varit respektfulla och hållit oss på gott avstånd. Om ni verkligen vill vara i fred från uppståndelse så sätter ni väl inte i en bar på bottenvåningen med öppen insikt i centrala stan? Ni har ju en penthouse på taket, varför sitter ni inte där om ni nu verkligen vill slippa människor omkring er?
Carey Hart: Du, (gör en hotfull framåtriktad rörelse mot fotografen Anders) jag har sagt till er. Kommer jag ut en gång till blir det synd om er.
Jag: Men kan hon inte ge en hälsning till fansen då? Så lovar vi att inte ta fler bilder ens här utifrån gatan.

Då vänder Carey Hart ryggen till och går in igen.

En av mina suddiga bilder från Pink-bevakningen.
Och nej, jag hann inte filma för jag talade i telefon när han plötsligt dök upp och började fräsa mot oss. Däremot försökte jag knäppa av en bild när han var som mest aggressiv, vilket ni hade sett, men kvalitén på den bilden blev tyvärr ett kaos av ljus och sudd där man inte kan tyda någonting alls.

Dagen efter så fortsätter "showen". Torsdagen innebär bland annat att Pink gör obscena gester till fansen, hon vägrar att skriva autografer trots att fans är runt henne på både Sjömagasinet - där sällskapet äter - samt kring hotellet, där sällskapet umgås och har det trevligt i baren. Hon nekar bland annat en kille som av en slump kommer riktigt nära henne, med motiveringen att hon är upptagen i telefon. Pink väljer sedan att ignorera de barn som sökt upp henne för att de är fans och springer rätt in i bilen, istället för att stanna upp och vara lite tillmötesgående. Bland annat en kille som vill ha en autograf som present på sin 7-årsdag, läs mer om det i fredagens GT.

Bruce Springsteen tar sig tid. Han brukar hälsa på folk, skriva autografer, svara på frågor, vinka till fans - till och med stanna för någon bild där han poserar. Han brukar ta lugna promenader från restaurangen till bilen, förvisso omgärdad av vakter, där han ger omgivningen en liten mättnad på stjärnhungern.

Bono i U2 tar sig tid. Han vinkar, svarar alltid (förvisso kort) på fansens frågor och signerar ofta autografer. Han brukar le åt journalisternas kameror, vifta med vinflaskor mot fotografer och alltid ha ett leende på läpparna. Han väljer i princip alltid att gå till platser som har full insikt, så att fotografer och fans kan ta sina bilder från håll.

Men inte Pink. Här är det sura miner och rent aggressiv attityd.

I stället kör Pinks vaktchef upp en ficklampa i nyllet på vår fotograf. När han försöker flytta kameran så rör han runt ficklampan och när fotografen håller handen för lampskenet så går han ännu längre, vi behöver inte gå in på detaljerna, för jag var inte där och såg det just då. Men det är ett konsekvent aggro-beteende.

Allt det här är tyvärr något man får räkna med bland vissa segment av den bisarra värld av kändisar, följen och turnéhysteri som följer med. Men det som faktiskt verkligen inte är okay är att dessa stjärnors hejdukar inte bara hotar journalisterna som försöker bevaka dem på ett faktiskt rätt så avslappnat vis - utan att de dessutom eggar upp sina ovetande fans (som inte sett stjärnföljets aggressiva beteende) - till att ogilla medierna:


Jag kan personligen gå i god för att vi på GT inte har gått efter Pinks mamma en enda meter. Naturligtvis har vi tagit bilder på henne när hon gått runt tillsammans med Pink och när hon kommit ut från hotellet - men vi har låtit henne vara helt i fred "på stan" och alla andra ställen hon nu kan ha varit på. Detta trots att hon vandrade rätt ut ur huvudentrén på hotellet, gick iväg och gjorde gud vet vad. Nu kan jag inte tala för vad andra tidningars utsända gjort eller inte gjort, men vi var verkligen inte där för att springa runt efter hennes vänner eller familj, vi var där för att berätta för läsarna vad tjejen som drar 30 000 till Ullevi - hade för sig.

Ändå får vi läsa det här på Pinks Twitter:






Det här är faktiskt riktigt lågt. Här använder hon sin mamma som ett slagträ för att kunna komma undan med sitt egna arroganta beteende. Ett enkelt försök att vända folk mot oss som är utsända från pressen för att bevaka "the big deal" med att en internationell stjärna rör sig i vår lilla stad.

Och det är inte första bråket med svensk media inför konserten på Ullevi. Scanpix får inte bevaka konserten och Borås Tidning vägrar att bevaka konserten, i sympati med Scanpix.

Dessutom fick jag höra från ett fan, som bett om att få ta en bild på sin idol att:
- Hon skrek "don't even think about it" och vände sig om när jag gick fram till henne.


Fantastiskt trevlig kvinna detta, Pink. En förebild för miljoner unga flickor och kvinnor.
Nej fy fan, nu väntar jag bara på debatten om de "stora stygga medierna" igen.
Som bekant är vi ju roten till allt ont i världen. Suck.

Ändå har det aldrig varit något problem - så vitt jag vet - kring bevakningar av Bruce eller Bono, för att nämna några riktiga supernamn som varit ofta i Göteborg. Inga problem, tvärtom har de haft en avslappnad och glad stil. Men visst, det måste ju naturligtvis vara pressen det är fel på. Självklart.

10 kommentarer:

D sa...

Men vad är det här för sentimentalt bullshit om att vara förebild och skit? Hela inlägget handlar om att du försöker rättfärdiga rollerna skvallerjournalist och paparazzi och blir sur för att någon artist inte gillar det du jobbar med. Sånt får du för fan tåla. Har du funderat en en enda sekund på hur det är för Pink? Att tvingas sky offentliga platser för annars har man en kamera på sig direkt?

Nej, oavsett om du står 20cm eller 10m från den du fotar så är det bara beroende på om personen själv är medveten och störs av det som räknas. Börja med att respektera andra människor först så kan ni få respekt tillbaka.

Du nämner lite sådär i förbifarten att självklart har ni tagit kort på hennes mamma samtidigt som du gnäller på att Pink blivit arg för det. Är det upp till dig att avgöra vad hennes mamma skall tåla?

Jag tror säkert att Pink precis som alla andra människor har bättre och sämre dagar. Vissa dagar vill man slippa ståhej och det är liksom inte så att hon kan strunta i att det är mycket runt henne. Hela tiden. Jag får känslan att offentliga personer slutar i mångas, inklusive dina, ögon att vara människor. De skall vara prickfria och fantastiska. och respektera de oprovocerande fotograferna som bara sköter sitt hedervärda jobb.

Självrannsakan Hankins.

Anonym sa...

Artisterna är, eller borde vara, medvetna om att mediabevakningen är nödvändig för deras "varumärke". Syns man inte, så finns man inte. Sen kan folk skylla på "Skvallerpressen" hur mycket de vill. Faktum är ju att tidningarna säljer som smör i solsken. Och vem köper tidningarna? Folk...
Och förebilder?, det är artisterna vare sig de vill eller inte...

08 sa...

D 09:34/ Om en världsstjärna tar med sig sin mamma ut på turnén får hon väl fan skylla sig själv om folk tagit bilder på henne när hon rör sig kring Pink? Tycker du på fullt allvar att pressen ska ignorera att bevaka denna idol som drar över 30 000 till Ullevi bara för att hon själv är en jävla gnällkärring?

Förra året när U2 och Madonna var i stan så var paparazzi och journalistuppbådet 5-6 gånger värre, MINST. Då fick vi se en som gömde sig hela tiden, Madonna och ett gäng som hela tiden syntes på gatan och i rörelse med glada miner och skratt, U2.

Ingen av dessa eller deras crews betedde sig illa åt mot fans och media utan var proffs och visste hur saker ska skötas. Pink med organisation är märkliga amatörer som ser omgivningen som fiender istället för att bete sig smart.

Jävla patetiskt dravel om att det skulle vara synd om henne och "tänk på vad hon känner", utan uppmärksamhet är ju hennes karriär död. Om det inte skrevs en rad om henne skulle ingen köpa hennes biljetter eller skivor.

Anonym sa...

Varför skulle P!NK överhuvudtaget skriva något liknande på Twitter om det inte hade upprört henne så mycket?

Hela blogginlägget är en löjlig ursäkt.

Inse att du är bra äcklig.

D sa...

08: Well, jag tycker faktiskt att det är synd om den kändis som tvingas ta hand om fotografer klockan 1 på natten när denne sitter i en hotellounge och vill pusta ut efter konsert och resa, något som fotograferna i fråga visste om.

Jag tycker principiellt att det är pressen som skall anpassa sig efter kändisarna och inte tvärtom. Det är respektlöst att skylla på en lag av typen "luften-är-fri" istället för att nöja sig och återkomma för att få de där "fantastiskt säljande" bilderna.

Anonym sa...

Buhuhu det är så synd om Pink som beter sig som ett svin mot allt och alla, vägrar skriva autografer, visar fuck off till fans och är äcklig. Ja det är jättesynd om henne. Not.

Optimus Prime sa...

D/ Utan pressen är de ju inte kända. Det är pressen som sprider deras kändisskap, hur många biljetter tror du Pink hade sålt till Ullevi om inte kvällstidningarna hade recencerat varenda skiva, skrivit om konserterna, publicerat paparazzibilder och skapat all den hype som gör dem stora. De smarta artisterna förstår det här förhållandet och ser till att bjuda lite på sig, men vissa (läs Pink) tror att de är larger then life. Då blir det kaos.

Anonym sa...

Hon är en världsstjärna och behöver inte bli fotograferad av en löjlig fotograf i Göteborg för att överleva....Dummaste jag hört! Låt henne vara! Pink e bäst!!!

Karim sa...

Anonym 20:18/ Haha, hon tror att hon är någon stjärna men de facto så är hon rätt patetisk i jämförelse med de stora. Hade hon varit en riktig stjärna hade hon klarat av uppmärksamheten som en istället för att försöka väcka sympatier för sig själv genom att utnyttja sin mamma på det här rätt vidriga sättet.

Anonym sa...

Karim!- A man kan ju tro det! finns vidrigare sätt du! ha ha....

top