Mästerskytten Ragnar Skanåker

JOURNALISTIK. Mellan varven skickas jag ut på jobb som inte riktigt blir så lyckade. För drygt ett år sedan träffade jag mästerskytten Ragnar Skanåker på en skjutbana i Göteborg, utskickad av GT. Artikeln publicerades aldrig då nattchefen tyckte att det hela var lite för gubbigt och ointressant.

Här på bloggen ligger dock ribban dock lite lägre, så nu när jag håller på att rensa i mitt textarkiv publicerar jag intervjun med Skanåker för er som följer bloggen. Var så goda. En olympisk mästare.
GÖTEBORG. Mästerskytten Ragnar Skanåker, 75, deltog i tre Olympiska Spel innan GT:s reporter sett dagens ljus.
I vinter kommer hans självbiografi som är en summering av svensk sportskyttes största framgångssaga.
– Jag är rädd för att skyttesporten kommer glömmas bort, säger Ragnar Skanåker.

Guld i fripistol vid OS i München 1972 och olympiska medaljer vid 1984, 1988 och 1992 års spel gör Ragnar Skanåker till svenskt skyttes affischpojke. Ja, pojke är väl kanske att avrunda neråt en del. Vid 75 års ålder har Skanåker inte bara hunnit med sju Olympiska Spel men även fortsatt dominera sporten på hemmaplan.
I helgen sköt han framgångsrikt på Göteborgs Pistol och SportSkytteKlubbs veterantävling i Högsbo.
– För att locka ungdomar till skyttet tror jag vi måste få in motiverade ishockey- och fotbollsspelar. De som inte lyckas slå igenom i sina idrotter med som har vinnarinstinkt, säger Ragnar Skanåker.
Så sent som i 2004 hade Skanåker, då 70 år gammal, kvalat in för OS i Grekland. Men då blockerade svenska Olympiska Kommittén hans medverkan.
– De sa att de inte ville skicka en pensionär och det är faktiskt en skandal. Värre åldersdiskriminering har jag inte hört talas om, säger Ragnar Skanåker.
Nästa vecka avgörs skytte-SM i Malmö och då laddar Ragnar Skanåker åter pistolerna. Men den här gången räknar han inte med att sopa banan med konkurresen.
– När en skytt ska hålla sig i klass med världens bästa är ansträngningen i princip lika stor som att tävla i 1500 meters löpning. Den träningen och förberedelsen orkar jag inte riktigt hålla igång längre, säger Ragnar Skanåker.
Till vintern ger han ut en självbiografi om karriären i skyttevärlden, men än går det inte att räkna bort Skanåker från prispallarna vid kommande mästerskap.
– När jag väl ställer mig på banan kommer ju alltid vinnarinstinkten fram, säger han med glimten i ögat.

Markus Hankins
markus.hankins@gt.se

FAKTA: Göteborgs Pistol och SportSkytteKlubb
Medlemmar: 400, varav 115 aktiva.
Övrigt: Arrangerade i helgen 2009 års Nordiska VeteranMästerskap i Sportskytte. Tävlingen avgjordes på Göteborgs PSSK:s anläggning i Högsbo.

Fakta: RAGNAR SKANÅKER
Yrke: Stridspilot i grunden. Deltog i insatsen i Kongo 1961-1962. Driver i dag en bensinstation och ett kafé.
Bor: Munka Ljungby i Värmland.
Meriter: Han har ett OS-guld i skytte, två silver och ett brons. Är även ordförande för Sveriges vapenägarförbund. "Dessutom har jag har så många SM-guld att jag inte ens kan räkna till dem. Men det är fler än 45 i alla fall", säger Ragnar Skanåker.

LADDAD. Under helgens skyttetävling Veteran Nordic Championship dominerade ikonen Ragnar Skanåker. Till vintern släpper skytteprofilen en självbiografi där han summerar en av världens mest framgångsrika sportskyttekarriärer.

0 kommentarer:

top