GÖTEBORG. De svenska journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye har varit inlåsta på skräckfängelset Kaliti, Etiopiens svar på Guantanamo Bay, i 17 dagar. En tidigare fånge berättar nu exklusivt för GT om den tortyr och de mardrömsliknande förhållanden som råder på anstalten. – Intagna bad om att bli avrättade för att slippa tortyren, säger Fasil Yenalem.

Den etiopiska redaktören Fasil Yenalem hölls som politisk fånge på Kaliti-fängelset i 17 månader på 00-talet. Hans ”brott” var att bevaka oppositionella politiker på den i dag bannlysta tidningen Addis Zena.
– Jag satt inlåst med 350 andra i en och samma sal. Vi delade på en dusch och det saknades ventilation. Så det blev iskallt eller väldigt varmt. Många fångar torterades och misshandlades så svårt att de bad om att få avrättas i stället för att tortyren skulle fortsätta, säger han till GT.

Sköts under en resa
Sedan mer än två veckor sitter Johan Persson, 30, från Kungälv och Martin Schibbye, 30, länge verksam i Göteborg, i samma fängelse. De sköts och fängslades under en reportageresa med syfte att bland annat dokumentera oljebolaget Lundin Petroleums verksamhet.
Ett bolag där utrikesminister Carl Bildt (M) satt i styrelsen mellan 2000 och 2006. Men ministern som är chef för UD – som ska arbeta för att frige de två journalisterna– vill inte svara på några frågor om sambandet.

Flydde till Holland
– Det har ingenting som helst med detta fallet att göra. Carl Bildt avslutade sitt engagemang i Lundin 2006 och det har inte att göra med hur UD hanterar ärendet, säger hans pressekreterare Anna Charlotta Johansson.
Kort efter frigivandet från Kaliti flydde Fasil Yenalem sitt hemland, till Holland. Där arbetar han nu på fristående oppositionella tv-kanalen ESAT. Han tror att svenska myndigheter kan få ut Schibbye och Persson, om de går på offensiven, nu.

Får det väldigt svårt
– Hamnar de i fängelse på en sådan dom kommer de att få det svårt, väldigt svårt. Men eftersom de är utlänningar kan de inte tortera dem för att släppa dem för då skulle de avslöja fängelseförhållandena för omvärlden. Därför måste svenska regeringen och EU sätta press på Etiopien innan domen, innan det är för sent. Etiopien förstår på någon nivå att det vore politiskt vansinne att låsa in två svenskar i 15 år, säger han.
Schibbye och Persson ställs 18 oktober inför rätta för påstådda terroristbrott. Samtidigt har Etiopiens regering de senaste tre månaderna fängslat ytterligare sex journalister – med stöd av samma antiterroristlag.
– De verkar vilja statuera ett exempel av Johan och Martin för att få andra journalister att avstå att åka dit, säger Jesper Bengtsson, ordförande i Reportrar utan gränser. Det hela är väldigt allvarligt och det mesta pekar på att de kommer att dömas till upp emot 15 års fängelse. Det är nu före domen man kan påverka, om
det går att påverka.

Markus Hankins
markus.hankins@gt.se


(Publicerat på sidan nio i GT - Göteborgstidningen - fredagen 23/9 2011)

1 kommentarer:

Anonym sa...

snacka om helvete de har hamnat i. och regeringen gör som vanligt inte ett skit.

top